Agenda

Compartir:
  • Facebook
  • Twiter

Xerrada-concert en streaming. Històries i cançons de Dones amb Blues per Big MamaData: 14 de novembre de 2020
Hora: 12h
Duració aprox.:2 hores
Tipus d'entrada: Inscripció prèvia

“Les dones del blues aconseguiren un apogeu musical durant els anys vint i marcaren les pautes del què s´ha anomentat com el Blues Clàssic. Les seves composicions i vitalitat interpretativa m'han motivat a preparar algunes de les peces dels seus repertoris, que, juntament amb d'altres de pròpies, oferiré en el concert-conferència titulat Històries i cançons de Dones amb amb Blues des de 1920. És aquest, doncs, un reconeixement a la veu d'unes dones de gran vàlua artística que van ser també referents de superació personal, amb el desig de fer-vos gaudir d'un llegat musical femení molt important.”  Big Mama Montse

El 10 d'agost de 1920 Mamie Smith va enregistrar "Crazy Blues", el primer disc de blues de la història, iniciant-se un període d'auge protagonitzat per dones artistes d'aquest gènere que fou conegut com la dècada gloriosa del Blues Clàssic. Gràcies a la tasca artística d'algunes cantants femenines destacables que s'iniciaren treballant en espectacles ambulants, el blues es divulgà arreu dels Estats Units. A l'ambient dels "minstrel shows" i dels vodevils les Dames del Blues esdevingueren les estrelles del món de l'espectacle, encapçalant cartelleres amb lletres ben grosses i destacades.

Projectant bé les seves veus a fi de poder ser escoltades, captivaven l'atenció del públic amb els seus arts comunicatius i els seus missatges. Aquells shows van servir d'escola per a forjar artistes extraordinàries com Ma Rainey, Bessie Smith, Ida Cox, Alberta Hunter, Memphis Minnie, Sister Rosetta Tharpe, Lizzie Miles, Sippie Wallace, Victoria Spivey, etc...

Moltes d'aquelles dones van viure en carn pròpia la segregació, també coneguda com a "Jim Crow", patint greuges i subsistint sovint gràcies a la solidaritat popular. Algunes d'elles amb més capacitat empresarial van adquirir els seus propis transports privats (vagons de tren, autobusos, tartanes, etc.) on poder viatjar amb les seves companyies i cuinar els seus propis àpats, per evitar problemes en un context social molt difícil pels afroamericans.

Gertrude Ma' Rainey, coneguda com la Mare del Blues, digué que va escoltar un blues per primer cop vers l'any 1902, cantat per una dona que es planyia perquè el seu amant l'havia abandonada.... A partir d'aquell moment, Ma' Rainey va seguir cantant els blues que recollia del poble alhora que en creava de propis tot intentant transmetre diversos missatges, principalment adreçats a dones que vivien situacions similars.

Tant el món de l'espectacle com la indústria discogràfica van rebre els estralls de la Gran Depressió a partir de 1929, l’any del Crack de la borsa americana, quan el preu del diner va baixar de valor. La crisi econòmica posterior als anys 30s va acabar amb l'enlluernament d'una època, on moltes dones artistes van haver de canviar d'estratègies i de feines per tal de sobreviure.

Big Mama Montse ofereix una sessió amb la finalitat de retre homenatge a les dones creatives que van saber expressar els seus sentiments i vivències amb el llenguatge del Blues, aconseguint fer art del quotidià a través de les seves grans veus tot oferint una perspectiva de com van forjar-se aquelles cantants que van passar a la història per ser les primeres a difondre el Blues i donar-hi visibilitat. Unes artistes que van treballar incansables per fer-se escoltar i en les quals hom pot emmirallar-s'hi per aprendre com afrontar la situació actual de crisi econòmica i de valors.

Dissabte, 14 de novembre a les 12h

Aquesta activitat és farà en streamming a través de Facebook i Youtube:

facebook.com/ciclobluesboggie

https://www.youtube.com/channel/UCKCwKyrKQiLUKvjVLvlESA

 Cicle l'Hospitalet Blues & Boogie 2020 XV edició

Amb la col.laboració del Centre Cultural Collblanc-la Torrassa
 

Ajuntament de L'Hospitalet

Pl. de l'Ajuntament, 11
08901 L'Hospitalet de Llobregat
Tel. 934 029 400